Verdieping van Kwaliteitscultuur in het Onderwijs

Wenst u een verdieping van de kwaliteitscultuur onderwijsorganisatie? Combineer het waarderingskader van de Onderwijsinspectie met de ISO 21001-standaard

Voldoen aan het waarderingskader van de Onderwijsinspectie is verplicht. Voldoen aan de ISO 21001-standaard is een pré. Een combinatie van beide toetskaders draagt bij aan een optimaal kwaliteitsmanagementsysteem in het onderwijs. Wist u dat wanneer uw onderwijsorganisatie voldoet aan de kwaliteitsgebieden van het waarderingskader u al aan 85% van de ISO-standaard voldoet? Breng deze twee werelden samen in een kwaliteitssysteem en uw onderwijsorganisatie zorgt voor een eigentijdse kwaliteitscultuur.

ISO 21001 geeft naast de basiskwaliteit van het waarderingskader van de Onderwijsinspectie, structuur en duidelijkheid aan leiderschap en communicatie in uw onderwijsorganisatie. Iets waar de Onderwijsinspectie met haar waarderingskader niet op toetst. Conclusie: u verankert uw kwaliteitscultuur binnen de onderwijsorganisatie nog beter!

Image

ISO 21001

De ISO-standaarden behoren wereldwijd tot de meest toegepaste normen. Dat komt doordat ze geen specifieke vereiste of gedetailleerde beschrijvingen bevatten. De standaarden geven wel houvast aan de vraag ‘hoe?’. Hoe geeft jouw organisatie vorm aan: verantwoordelijkheid, verbeteringen, de PDCA-cyclus et cetera? Het fijne aan de ISO-standaarden: u krijgt professionele vrijheid én u legt verantwoording af.

Sinds 2018 is er ook een ISO-standaard voor onderwijsorganisaties, de ISO 21001. De vereisten van de ISO 21001-standaard bieden een onderwijsorganisatie houvast voor het creëren van een goed kwaliteitsmanagement binnen de eigen organisatie. Een must voor elke onderwijsorganisatie die haar kwaliteitscultuur hoog in het vaandel heeft staan.

ISO 21001-certificering binnen uw onderwijsorganisatie?

Adema organisatieadvies & -ontwikkeling helpt uw school of onderwijsbestuur graag tijdens het proces naar de ISO 21001-certificering. Samen bepalen we een traject en een tijdspad om uw onderwijsorganisatie klaar te maken voor de certificering. Wanneer u klaar denkt te zijn voor de certificering komt er een onafhankelijk geaccrediteerd certificeringsbureau op locatie om in twee fases de audit uit te voeren. De eerste fase audit is een soort generale repetitie (vergelijk het met het SE of de cito-entree toets), daarna volgt de tweede fase audit (vergelijk het met het CE of de citotoets). Voldoet uw onderwijsorganisatie na de tweede fase audit aan de normen van ISO 21001? Dan bent u geslaagd en krijgt u het ISO-certificaat. Interesse? Neem contact op met Adema organisatieadvies & -ontwikkeling om samen te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

Image

Waarborging van de ISO 21001-vereisten

OnSpect ISO 21001 dashboard

Beschikbaar vanaf april 2020

OnSpect biedt u de optie om de ISO 21001 te waarborgen. Dit doet u door gebruik te maken van het kwaliteitsmanagementsysteem van OnSpect. Net als bij het waarderingskader van de Onderwijsinspectie kunt u in één overzicht zien in hoeverre uw kwaliteit is gewaarborgd. OnSpect helpt u op die manier de kwaliteit te waarborgen van de kwaliteitscultuur binnen uw onderwijsorganisatie.

Bezoek Onspect

Trainingen

Heeft u het gevoel dat u over de juiste mensen beschikt om binnen uw onderwijsorganisatie het traject zelf aan te gaan voor ISO 21001-cerficering? Adema organisatieadvies & -ontwikkeling heeft voor deze mensen het juiste trainingsaanbod.

Lees Meer

Stappenplan

In 10 stappen naar ISO-21001 certificering. Wat houdt het in, en vooral hoe gaat het in zijn werk? Dit stappenplan is binnenkort beschikbaar.

Gratis Handboek

Wilt u graag weten hoe u ISO 21001 kunt combineren met het waarderingskader van de Onderwijsinspectie? Download het handboek ISO 21001 i.c.m. waarderingskader van de Onderwijsinspectie. Dit handboek is binnenkort beschikbaar.